Rady

Co by v domácí kanceláři nemělo chybět

Pokud podnikáte, pracujete doma a ve vašem obydlí se nachází místo kde skladujete dokumenty, faktury, kde máte počítač, židli a stůl – i to je vaše domácí kancelář. Je nutné jí věnovat pozornost, nějakým způsobem ji vybavit a designově upravit. Měla by připomínat pracovní prostor, ale protože se nachází ve vašem domě, měla by působit optimisticky a barevně ladit  – lépe se vám bude pracovat.

Nepřítelem každého interiéru je nepořádek a chaos. Je normální, že někteří lidé vytváří tkzv. kreativní chaos, ale i ten je na konci pracovní doby třeba uvést do pořádku. I když jste unavení, je důležité na sklonku dne věci srovnat, lépe se vám bude pracovat další den ráno. A pokud úklid zabere co nejméně času, tím lépe. Proto je důležitý dostatečný úložný prostor. Ne vždy je možné pro domácí pracoviště využít samostatný větší pokoj. Většinou se jedná o „pracovní kouty“ či menší místnosti, výklenky. 

Populární variantou domácích kanceláří jsou obytné kontejnery umístěné na zahradách a pozemcích domů. Dá se tak rychle vybudovat nevelký prostor bez vyhloubených základů. Sanitární kontejnery se v budoucnu mohou libovolně rozšiřovat a upravovat, od ostatních klasických staveb jsou téměř k nerozeznání. A hlavně – při práci máte své soukromí. 

Nejjednodušším způsobem, jak ušetřit co nejvíce prostoru, je zavěsit police. Na polici rozestavíte koše na drobnosti, plechové nádobky různých barev pro psací potřeby, plastové krabice nebo pořadače na dokumenty.

Lidé nejraději pracují v interiéru, který je kompaktní. Pro vybavení kanceláře a pracovního místa by měly být použity chladnější odstíny barev - bílá, modrá, světle zelená. Pracovní stůl a židle, příp. nábytek v bíle barvě nebo barvě dřeva interiér prosvětlí, příjemná je kombinace obou barev. Pro formální vzhled se hodí tmavý mahagon či levnější varianta – tmavě namořené světlé dřevo. Neformální vzhled podpoří bílé police na např. modrých či zelených stěnách. Stůl by měl být pokud možno s větší pracovní deskou (lépe se udržuje pořádek a máte při práci i lepší pocit). Otočte jej ke zdroji přirozeného světla. Samozřejmě i dostatečně silná stolní lampa je důležitá. 

Dobrým pomocníkem mohou být magnetické tabule nebo nástěnky ve výšce očí. Zajímavě vypadá např. uskupení šesti menších tabulí se dřevěným rámem. Na ně přiděláte barevně odlišené papírky s poznámkami, kalendář, foto, pracovní rozvrh, apod. 

Ať už je vaše pracovní místo ve výklenku obývacího pokoje nebo jste si upravili skladové kontejnery na zahradě, vytvořte si kombinací barev a vybavením pro vás příjemné a přehledné prostředí k práci. Nebudete litovat.

 

  • Přečteno: 2438

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy