Rady

Mostové jeřáby, otočné a portálové

Mostové jeřáby, otočné a portálové

Malí kluci i jejich tátové mají rádi velké pohyblivé mechanické „hračky“. Bagry, velká nákladní auta, domíchávače a samozřejmě jeřáby. Bez těchto pomocníků by se neobešla žádná stavba. Je zajímavé, že člověk po staletí bádání dokázal vynalézt stroje, které mu mohou výrazně pomoci při stavbě, v těžkém průmyslu i v dopravě.

Řekne-li se jeřáb, většina z nás si představí impozantní věžový jeřáb, tyčící se nad stavbou do neskutečné výšky. Dokonce je můžeme vidět v centrech velkých měst, kde se buduje, staví a probíhají rekonstrukce. Tito „obři“ měří zpravidla až 400 metrů (někdy i více) a váží 2 500 až 70 000 kg. Buď jsou na kolejích nebo patkách vyzdviženy přímo na stavbě, nebo jsou seskládány z jednotlivých dílů a pak postaveny. Jsou varianty statické i pojízdné.

Portálové jeřáby

Používají se tam, kde se pracuje s velkým množstvím materiálu, který má vysokou hmotnost. Portálové jeřáby mají nosnost až 70 tun, délka jejich dráhy je neomezená. Jsou buď uchyceny na pevno k základní desce, nebo jsou pojízdné. Často se využívají při transportech v přístavech, hutním a strojírenském průmyslu, kontejnerové dopravě. Ocelová konstrukce je z profilů.

Mostové jeřáby

Mostové jeřáby pokrývají celý prostor, nad kterým jsou postaveny. Mají maximální stabilitu, zatížení dráhy jeřábu je minimální. Břemeno se pohybuje s minimálním rozkmitem. Je tu totiž možnost nastavit rychlost pro svislý a podélný pohyb. Konstrukce jeřábu je vyrobena z ocele. Břemena jsou zdvihána za pomoci řetězových nebo lanových kladkostrojů. Jeřáb se ovládá pomocí závěsného ovladače nebo dálkově - radiovými vlnami.

Otočné jeřáby

Mají nosné sloupy z mohutných trubek se silnými stěnami. Zdvihání a pojezd kladkového stroje je zajištěn mechanismem na dvě rychlosti. Jeřáb se otáčí většinou ručně, pokud jde o velké hmotnosti, tak pomocí elektřiny.

Dnes mohou jeřáby sloužit nejen k transportu břemen, ale i k zážitkovým sportům. Bungee Jumping z jeřábu je dnes už běžnou záležitostí. Skáče se i z výšky 150 metrů a chcete-li si zažít opravdový adrenalin, nezbývá než vyzkoušet.

  • Přečteno: 2360

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy