Rady

PC

Čas na upgrade herního PC

Výběr osobního počítače se vždy odvíjí od záměru jeho používání, který ovlivňuje především charakteristiky a výkon základních komponent a v neposlední řadě jeho cenu. Pokud je počítač určen převážně pro práci s běžnými aplikacemi, nevyžaduje implementaci pokročilých technologií zpracování dat.

Pro náročnější využití jsou optimální herní počítače, které disponují výkonnějšími prvky umožňujícími spouštět graficky náročnější aplikace s vysokým náporem na operační paměť a zobrazování.

Charakteristika herního PC


Herní počítač se vyznačuje výkonnými komponentami, které umožňují rychlé a kvalitní přehrávání a zpracování grafických dat a používají se nejen k zábavě, ale také pro práci s náročnějšími softwarovými nástroji sloužícími k tvorbě a vizualizaci obrazových nebo audiovizuálních výstupů s vysokým rozlišením.

Základní rozdíl komponentální konfigurace mezi běžným a herním PC spočívá především v zabudování hardwaru a podpůrných prvků vyššího výkonu. Mezi tyto patří zejména:

procesor (CPU)
grafická karta (GPU)
chladicí systém (chladič pro procesor a pro grafickou kartu)
operační paměť (RAM)
pevný disk (HDD nebo SSD)
základní deska – bývá větší a strukturálně složitější
příslušenství – ovládací a zobrazovací prvky
Pro sestavení herního PC se využívají jmenované komponenty vyšší kategorie, pro hráče jsou obecně výhodnější stolní počítače, které umožňují snadnější výměnu jednotlivých prvků v případě, že se stávají zastaralými, nebo neodpovídají požadavku aktuálních herních titulů.

 

Aktuálně lze používat i herní notebooky – ty jsou však vždy výkonově posazeny v nižších třídách a pro spuštění nejnovějších her často vyžadují připojení externích zařízení nebo se pohybují ve vyšší cenové hladině.

Kdy upgradovat a kdy koupit nový herní počítač

Požadavky na výkonnost herního počítače jsou spojeny zpravidla s rychlým postupem vývoje nových her, které kladou stále větší nároky na zobrazování a rychlost zpracování a přehrávání dat včetně reakce na ovládání.

Z tohoto důvodu je upgrade komponent nejčastěji vyžadován u základní desky (kvůli kompatibilitě – typu čipsetu, který slouží k zapojení a podpoře implementovaných komponent), procesoru (v případě, že jeho výkon neodpovídá požadavku spouštění) a grafické karty (s níž se musí zároveň vyměnit také systém chlazení a zdroj).

Kromě těchto je možné, že bude vyžadována výměna operační paměti nebo pevného disku.

Pokud se hra zasekává, je potřeba ověřit, vytížení jednotlivých komponent (nejčastěji se používá funkce Správce úloh). V případě přetížení procesoru (více než 100 %), je nutné jej upgradovat.

Tento úkon však zpravidla vyžaduje také výměnu základní desky kvůli kompatibilitě. Pokud je problém v procesoru, je ideálním řešením pořízení nové herní PC sestavy, aby modernější elektronika nebyla brzděna staršími typy ostatních komponent.

 

Pokud není procesor přetížen, je problém pravděpodobně v grafické kartě nebo operační paměti. V takovém případě je ideální provést pouze upgrade konkrétních komponent, které umožní lepší zpracovatelnost a rychlost zpracování herních dat.

Další možností je také upgrade pevného disku na rychlý SSD disk, který dokáže také výrazně rychlost zpracování dat.

Repasované herní počítače – způsob, jak ušetřit

Přišel čas na pořízení nového PC na hry a ve hře je rozpočet? Zajímavou možností, jak ušetřit jsou tzv. repasované herní počítače. Jedná se o PC z předváděcích akcí, ukončených leasingů či byly vráceny v zákonné lhůtě. Před uvedením do prodeje prochází náročným testováním a případnou náhradou vadných dílů.

Oproti zcela novým modelům je zajímavá cena, která je zpravidla až o 60 % nižší než při pořízení nového PC. Přidejte k tomu záruku 12 měsíců a vše vypadá ještě lépe. Nabídku repasovaných herních sestav najdete na inComputer.cz.

herní PC

  • Přečteno: 662

Katogorie

  • Úvod
  • Styl
  • Bydlení
  • Technika
  • Nápady
  • Příběhy